• PLAN DI AKSHON
    MFK 2016
  • flag-curacao flag-holanda
Home Dokumentonan Vishon di Tùnel II – Tunnelvisie part II

A base di Tratado pa Derechonan Humano i nos Kódigo di proseso penal mester tin sospecho rasonabel ku un persona a kometé un akto kastigabel pa lei pa por efektuá su aresto òf enkarselashon.  E kondishon aki tin un papel importante den protekshon di reputashon di un hende. P’esei ta kompletamente inakseptabel i kondenabel ku un fiskal, no opstante ku un hues ya a husga ku no tin niun sospecho konkreto kontra di Robbie Dos Santos den e kaso di Wiels, tòg ta haña ta bon pa, durante tratamentu públiko di e  kaso aki, indiká ku Robbie Dos Santos ta un di e outornan intelektual di e asesinato di Wiels. Por denominá un persona solamente komo sospechoso si for di echonan i sirkunstanshanan ta sali indikashon konkreto ku e la hasi su mes kulpabel na un echo kastigabel pa lei. Un hues a husga i stipulá kaba bon kla ku esei no ta e kaso ku Robbie Dos Santos. Apesar di esei Ministerio Públiko, ku klaramente a pèrdè strea di nòrt den e kaso aki, komo mal pèrdèdó, ta keda denominá Dos Santos komo sospechoso di e krímen aki.

Ministerio Públiko aparentemente ta ninga di sali for di e tùnel ku klaramente a kuminsá basha abou mahos tras di su lomba  pa por fin kuminsá buska e outornan intelektual den e direkshon korekto. Esaki ta hasi Ministerio Públiko sumamente peligroso pa hende inosente. No ta korekto, ku un Ministerio Públiko, di e manera aki, kontrali na desishon di hues, pa malu i kompletamente maligno, ta sigui purba influensha opinion públiko kontra un suidadano. Ku hues a bisa ku Ministerio Públiko tin mag di sigui investigá no ta hasi esei diferente i ta mas ku lógiko. Ta meskos ku si hues a bisa ku solo ta sali mayan. Natural Ministerio Públiko tin di sigui investigá. E asesinato no ta solushoná. Laga nos spera ku e biaha aki si Ministerio Públiko lo hasi esei den e direkshon korekto. P’esei sosodé Ministerio Públiko mester ta dispuesto pa sali promé for di e tùnel ku nan ta mal pega aden. No ta akseptabel ku Ministerio Públiko konstantemente ta trata na influenshá opinion públiko kontra suidadanonan. A base di un akusashon sin pia i sin kabes, ku a keda reportá den prensa tantu nashonal komo internashona i ku a kousa, daño inmenso i sufrimentu kompletamente innesesario na Robbie Dos Santos i su famia. Anto esaki na un persona ku hues ya a stipulá ku no ta kumpli ku ni e mínimo rekisitonan di un sospechoso. Nos por hasi nos mes sinseramente e pregunta si nos Ministerio Públiko ta konsiente di e responsabilidat grandi ku e tin pa hasi su trabou sin prehuisio i di un manera balansa, òf ku e ta solamente interesá pa krea sensashon. Nos por konkluí ku aki ta trata di un forma barata pa krea sensashon kontra suidadanonan. E intenshon di e aktuashon kondenabel aki ta, pa trata di influenshá públiko en general i, mas spesífiko, e otro partisipantenan den e proseso penal. P’esei nos ke manda un mensahe bon kla pa Ministerio Públiko: hunga e wega limpi, keda neutral i tene distansha for di métodonan di traha dudoso i mas ku tur kos, kuminsá buska e bèrdat. Stòp ku e aktuashon barata aki. Ministerio Públiko no ta bai kombensé niun hues, ku si ta bon, ta un profeshonal, ku no por influensha ku ‘flauwe kul’, manera Ulandesnan ta bisa. Sigui skòp un hende, ku ya ta na suela, ademas, ta reprochabel i un akto di kobardia. Ministerio Públiko tin un funshon di ehèmpel, karga e responsabilidat ei di un manera digno i manera un berdadero profeshonal. Tur kos ta indiká ku e aktuashon dudoso aki di Ministerio Públiko tin komo meta, pa hustifiká nan aktuashon pa públiko pa skapa kara i sigui den e tùnel ku ela drenta, maske esei ta bashando den otro pa falta di material di prueba. E aktuashon aki ta duna muestra di un akto di desesperashon. Un pushi den pèrta ta hasi kosnan straño i esei ta lokual ta hasi e Ministerio Públiko aki un peliger serio pa nos klientenan. Pesei nos lo sigui vigilá nan ku wowo di falki i arverti ki ora ta nesesario.

Sulvaran & Peterson

Kòrsou, 8 di ougùstùs 2014

Vershon na Hulandes:

Tunnelvisie part II

Op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) is een ‘reasonable suspicion of having commited an offence’ nodig voor zowel de arrestatie als het voorarrest van een burger. Deze verdenkingsvoorwaarde speelt ook een belangrijke rol in het kader van bescherming tegen inbreuk op de privacy. Tegen deze achtergrond is het volstrekt onaanvaardbaar dat een officier van justitie in strijd met bevindingen van een rechter, dat er geen sprake is van enige redelijke verdenking van schuld, ter openbare terechtzitting ,Dos Santos toch blijft aanwijzen als opdrachtgever van de moord op Wiels. Als verdachte wordt aangemerkt alleen ‘degene te wiens aanzien uit feiten en omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan enig strafbaar feit voortvloeit’. Ondanks het feit dat de rechter heeft vastgesteld dat er juist ten aanzien van dos Santos daar geen sprake van is, deelt dit OM die duidelijk de weg kwijt is, als slechte verliezer mede dat Dos Santos verdachte blijft. Het OM weigert dus de tunnel te verlaten en op zoek te gaan naar de echte intellectuele daders. Dat maakt dit opsporingsapparaat levensgevaarlijk voor onschuldige burgers. Juist het OM heeft een aanmerkelijke zwaardere verantwoordelijkheid voor een eerlijke gang van zaken. Niet past dat het OM bij herhaling probeert in strijd met een rechterlijke beslissing de publieke opinie ten nadele van onschuldige burgers te bespelen. Als gevolg hiervan zijn onze cliënten aangeschoten wild geworden, ondanks dat de rechter al heeft ingegrepen. Dat de rechter zou hebben gezegd dat het OM haar onderzoek mag doorzetten is een dooddoener. Het is net als dat men zegt dat de zon morgen opgaat. Natuurlijk moeten zij hun onderzoek voortzetten. Hopelijk nu wel in de juiste richting. Eerst zullen zij echter wel die tunnel moeten verlaten. Het vermoeden van onschuld is het belangrijkste element van een eerlijk strafproces. Artikel 6 lid 2 EVRM verzet zich ertegen dat magistraten verklaren dat burgers betrokken zijn bij strafbare feiten voordat hun schuld wettelijk is bewezen. Door deze onzorgvuldige uitlatingen weergegeven door de nationale en internationale pers, wordt onnodig extra leed en schade veroorzaakt aan iemand waarvan door de rechter al is vastgesteld dat niet eens aan de lichtste eis is voldaan. Autoriteiten moeten zich na een dergelijk oordeel voorzichtig opstellen. De vraag is of dit OM zich bewust is van haar verantwoordelijkheid om onbevooroordeeld en gebalanceerd haar werk te doen, of dat zij alleen geïnteresseerd is om in strijd met de feiten een vermakelijk verhaal te blijven brengen. Dit OM moet stoppen met burgers op dit eiland publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Geconcludeerd moet worden dat sprake is van een ernstige vorm van goedkope stemmingmakerij. De bedoeling van dit verwerpelijk handelen is om het recht op te jagen en de beoefenaren te beïnvloeden. Tegen het OM zouden wij willen zeggen: blijf objectief, wees kritisch en houdt gepaste afstand. Hou toch op met deze goedkope stemmingmakerij. Overtuigen van de rechter lukt niet, die is er als professioneel wars van en zal niet van deze flauwekul overnemen. Zoveel is wel duidelijk. ‘Trappen’ naar iemand die al op de grond ligt is bovendien misselijkmakend en laf. Het OM heeft een voorbeeldfunctie, laat ze die rol eens eindelijk oppikken en invulling geven. Het lijkt er sterk op dat de inzet van deze omstreden benadering tot doel heeft om deze tunnelvisie in de ogen van het publiek toch te kunnen doorzetten, ondanks het ontbreken van redengevend materiaal. Het handelen van het OM heeft op deze wijze alles van een wanhoopsactie in zich. Een kat in het nauw maakt rare sprongen. En dat maakt dit OM levensgevaarlijk.

Curacao, 8 augustus 2014.

Sulvaran & Peterson

Tunnel_Vision

 

Webmaster

Leave a Reply